Google

19 June 2014

12 Bluesmen Clàssics en un Especial Red Hot Blues

12 bluesmen clàssics són importants llegendes i tot un referent a la història del blues. Tots ells tenen la particularitat que han nascut o mort en un mes de juny. Amb ells viatjarem per Estats Units, anirem a Tennessee, Louisiana, Mississippi, Carolina del Sud, Kansas i Virginia. 



Escolta el programa ♫ Listen RadioShow

New post & podcast every Thursday


JOHN LEE “SONNY BOY” WILLIAMSON I (Jackson, Tennessee) 

“John Lee “Sonny Boy” Williamson I” va néixer a Jackson el 30 de març de 1914. Va ser un dels harmonicistes importants en l'evolució d’aquest instrument en el blues. Va ser un dels músics importants del blues de Chicago, amb tan sols 23 anys va gravar les seves primeres cançons. Es va situar en el blues més tradicional entre 1930 i 1940. Va morir a Chicago el primer de juny de 1948. 




















MEMPHIS MINNIE (Algiers, Louisiana) 

“Memphis Minnie” nascuda el 3 de juny de 1897 a Algiers. Aquesta cantant provenia de la música de vodevil, va ser una blueswoman molt important en els anys 20. Va ser molt forta per aguantar en aquella època les actuacions arreu del país, ho va fer fins als anys 50. Va formar part de la banda Memphis Jug Band i va cantar al costat de Kansas Joe McCoy. Aquesta cantant i guitarrista va morir un 6 d’agost de 1976 a Memphis. 


JIMMY ROGERS (Ruleville, Mississippi) 

L’harmonicista James A. Lane conegut en el blues com a “Jimmy Rogers”, va néixer un 3 de juny de 1924 a Ruleville. El seu estil va ser el blues elèctric de Chicago entre 1950 i 1970. Va estar en la banda de Muddy Waters, també va ser un dels molts bluesmen que gravava per Chess Records. Va morir a Chicago el 19 de desembre de 1997. 





















SLEEPY JOHN ESTES (Ripley, Tennessee) 

John Adams Estes va ser un dels importants cantants de blues l'estat de Tennesse, el seu estil vocal es remunta a quan era el cap de manteniment de les vies del tren, on feia improvisacions vocals. El seu nom artístic era “Sleepy John Estes” es creu que ve de la seva capacitat per dormir dret. Nascut l’any 1899 a Ripley el 25 de gener. Va morir a Brownsville el 5 de juny de 1977. 


LIL McCLINTOCK (Clinton, South Carolina)

“Lil McClintock” va néixer a Clinton el 5 de juny de 1883. D’aquest guitarrista se'n sap molt poc. Combinaba molt bé el blues i el ragtime. El 4 de desembre de 1930 va viatjar fins a Atlanta on va gravar 4 cançons per Columbia Records. Després va desaparèixer i mai més es va saber d’ell. Tampoc se sap la data de la seva mort. 





















SKIP JAMES (Bentonia, Mississippi)

El 9 de juny de 1902 va neixer a Bentonia el bluesman Nehemiah Curtis James. Era un guitarrista amb el nom artístic de “Skip James”. Va ser un dels músics de blues més influents del Delta. El seu període en el blues va dels anys 20, fins als anys 60 quan estudiosos del blues el varen redescobrir. Va morir a Philadelphia el 3 d’octubre de 1969. 


HATTIE McDANIELS (Wichita, Kansas) 

La cantant de blues “Hattie McDaniels” provenia de família d’artistes. L’any 1910 ja feia vodevil, era actriu i ballarina. Es va convertir en una de les primeres dones afroamericanes, en fer radio i la primera a guanyar un oscar. Treballar en teatre i cinema. Va néixer a Wichita el 10 de juny de 1895 i morir a Los Angeles un 26 d’octubre del 1952.


















HOWLIN WOLF (West Point, Mississippi) 

El 10 de juny de 1910 a West Point, va néixer Chester Arthur Burnett. Aquest bluesman probablement és el més poderós, energètic de la postguerra. Té un tipus de veu amb un so semblant a un llop, i li va quedar el nom de “Howlin Wolf”. Va ser un dels revulsius del blues de Chicago i rival de Muddy Waters. Morir a l’estat d’Ilinois a Hines l'1 de gener del 1976. 


ELLA FITZGERALD (Newport News, Virginia) 

“Ella Fitzgerald” és possiblement una de les grans veus del jazz de tots els temps. Nascuda a Newport News el 25 d’abril de 1917. L’oportunitat li va arribar l’any 1934 en guanyar un concurs d’afeccionats a Harlem amb la cançó “Judy”. Apartir d’aquí li varen anar sorgint oportunitats fins que aconseguí l’èxit. L’any 1996 va morir a Bervely Hills un 15 de juny. 




















FREDDIE SPRUELL (Lake Providence, Louisiana) 

A l’estat de Louisiana el 28 de desembre de 1893 va néixer el músic de blues “Freddie Spruell”. Era un guitarrista que feia l’estil del blues del Delta i country blues. Ha gravat per diferents companyies com Okeh, Paramount i Bluebird, entre 1926 i 1935. Va morir el 19 de juny de 1956 a Chicago. 


JOHN LEE HOOKER (Clarksdale, Mississippi)

“John Lee Hooker” aquest gran guitarrista va néixer el 22 d’agost de 1917 a Clarksdale a l’estat de Mississippi. L’any 1948 va gravar el seu primer single “Boogie Chillen” que va ser tot un èxit. Mentre el blues va anar evolucionat ell es va quedar enclavat en un blues antic i profund. Mori el 21 de juny de 2001 a Los Altos, California. 





















BIG BILL BROONZY (Scott, Mississippi) 

William Lee Conley Broonzy nascut el 26 de juny de 1893 a Scott de nom artístic de “Big Bill Broonzy”. De petit va aprendre a tocar el cigar box del seu oncle i a l’església tocava el violi. Després de la primera guerra mundial varen emigrar a Chicago on va aprendre a tocar la guitarra, Va ser molt popular en la dècada dels anys 30. Big Bill va morir a Chicago el 15 d’agost de 1958.  


Punt final en aquest recorregut ple de molts bluesmen històrics, us espero en el proper programa.

No comments:


La història del blues és plena de detalls, anècdotes, imatges i moments que val la pena recordar.

The history of the blues is full of tails, anecdotes, images and moments that are worth to remember.