Google

06 de juliol 2011

Big Mama Thornton, la "mama" d'Elvis i Janis Joplin.

Sabieu que dos clàssics del blues popularitzats per Elvis Presley i Janis Joplin són cançons de Big Mama Thornton? Sabieu que, a més de cantar i tocar l'harmònica, també tocava la bateria?

Segur que us sonen aquestes cançons: "Hound Dog" i "Ball And Chain", i segur que les relacioneu ràpidament amb els seus "autors", Elvis Presley i Janis Joplin, respectivament. Doncs bé, com acostuma a passar en el món del blues, la fama d'aquestes dues cançons també li hauria de correspondre a la seva autèntica "mare": Big Mama Thornton!

"Hound Dog" no la va crear directament la Thornton, però sí que la van escriure expressament per a ella els famosos compositors Jerry Leiber i Mike Stoller, i "Ball And Chain" sí que la va escriure la nostra protagonista. És cert que les dues cançons li van donar certa fama (i alguns ingressos econòmics) en el seu moment, però res a veure amb la posterior fama (i molts més ingressos!) que van obtenir les mateixes cançons quan van ser "explotades" pels artistes blancs. La història de sempre amb la música negra...

Una altra curiositat que no és massa coneguda és que tocava la bateria. Big Mama Thornton és recordada com una gran cantant de blues, amb un estil potent i cru, i com una bona harmonicista, però la seva faceta com a baterista ha quedat més a l'ombra. Devia ser tot un espectable veure aquesta dona imponent "atonyinant" la bateria!

Pel que fa a la resta de la seva vida, podeu trobar més info a la Wikipèdia i a un interessant article de Quico Alsedo, però la podríem resumir dient que segueix un "patró" molt habitual entre els bluesmen i blueswomen: va començar a cantar al cor de l'esglèsia, va marxar de casa molt jove, va passar una època fosca tocant en petits clubs, va tenir un "resurgiment" quan les seves cançons la van popularitzar els blancs, i va acabar la seva vida en una pensió acompanyada de l'alcohol. That's blues...

Gaudim dels "autèntics" "Hound Dog" i "Ball And Chain"!
La història del blues és plena de detalls, anècdotes, imatges i moments que val la pena recordar, i ho podeu fer a Retalls d'història del blues.
Publica un comentari a l'entrada


La història del blues és plena de detalls, anècdotes, imatges i moments que val la pena recordar.

The history of the blues is full of tails, anecdotes, images and moments that are worth to remember.