Google

26 January 2012

Johnny Otis, el descobridor d'Etta James... i molt més.

Sabíeu que Johnny Otis era un home blanc que va voler viure com un negre? Sabíeu que va ser conegut com el "padrí del rhythm'n'blues"? 

Johnny Otis és un personatge molt important en la història del blues amb ritme, és a dir del rhtyhm'n'blues. Per començar, ell va descobrir l'Etta James, i només per això ja mereix un monument, però és que el bo d'en Johnny va fer molt més! Repassem la llista: cantant, vibrafonista, bateria, compositor, disc jockey, productor, empresari musical... Impressionant!

Tot i nèixer a California (1921), el seu nom real era Ioannis Alexandros Veliotes i, com podeu imaginar, era fill d'una família d'immigrants grecs, bastant pobre per cert, que vivia al gueto negre de Los Ángeles. Això, que d'entrada no sembla gaire "envejable", va influir positivament en el seu futur, perquè es va guanyar la vida amb la "música dels negres".



De petit va escoltar molt les grans orquestres de swing, com la de Count Basie, i anys més tard va tocar la bateria en unes quantes orquestres d'aquest estil, fins que va muntar la seva pròpia big band, el 1945. Amb ella va gravar una de les cançons mítiques d'aquella època i tot un estàndar del jazz, el Harlem Nocturne(escrita per Hagen i Rogers). Gràcies als ingressos d'aquest èxit va poder començar una altra de les seves facetes, la d'empresari, al comprar el club Barrelhouse de Los Angeles.

Al seu club va poder descobrir molts talents per al rhythm'n'blues, i va ajudar a difondre'ls amb el seu propi programa de ràdio, el Johnny Otis Show. Aquest programa va fer una tasca molt important donant a conèixer tots aquests artistes a la classe mitjana americana, i això va ser vital en l'evolució del blues que acabaria originant el rock'n'roll. 



El propi Otis també va ajudar a impulsar la popularitat del rock'n'roll, gràcies a èxits que va gravar per al segell Capitol, del que destaca "Willie And The Hand Jive". A més, va ser el productor de molts dels èxits d'estrelles del moment com Johnny Ace o Little Richard.



Si repassem la llista d'artistes que va descobrir, també és força impressionant: Esther Phillips, Little Willie John, Jackie Wilson, Hank Ballard, Sugar Pie DeSanto... i la gran Etta James! Sembla que el seu destí havia d'anar lligat amb ella fins al final perquè Johnny Otis va morir el 17 de gener de 2012... 3 dies abans que morís Etta! That's blues...



Per acabar, un fet que resumeix la grandesa d'aquest home, conegut com el "padrí del rhythm'n'blues". Tot i ser blanc, ell va escollir viure personal i professionalment com un membre de la comunitat afroamericana, és a dir com un negre! Ell mateix va dir: "quan era un nen vaig decidir que, si la nostra societat dictava que un havia de ser blanc o negre, jo seria negre". Sensacional! Anys més tard, Michael Jackson va fer el procés invers...


Tot seguit podeu gaudir amb "Willie And The Hand Jive". Amb aquest ritme, només hi falta Bo Diddley!





Fonts: Wikipèdia i "La gran enciclopedia del blues" de Gérard Herzhaft.

No comments:


La història del blues és plena de detalls, anècdotes, imatges i moments que val la pena recordar.

The history of the blues is full of tails, anecdotes, images and moments that are worth to remember.