Google

10 December 2009

Amb denominació d'origen "Blues Cat". El que es cou a Catalunya (II)


En aquesta segona part de “Blues Cat” hem fet una recopilació de músics catalans que toquen un dels instruments solistes de les bandes de blues per excel·lència, l’harmònica.

No hi són tots, però sí els més representatius dels harmonicistes de blues actuals que treballen en aquest petit país anomenat Catalunya.


Tot i no formar part dels professionals en actiu a dalt d’un escenàri, és gairabé obligat fer una primera referència a Vicente “Harmónica” Zumel. Pioner del blues al nostre país i un nom en majúscules vinculat durant molts anys al gènere. Líder de la mítica Harmónica Zumel Blues Band, va deixar de tocar professionalment el 1999 despres de quasi 30 anys de fer-ho. A partir d'aquell moment es va dedicar a la premsa especialitzada nacional i nternacional, a la presidència de la Societat de Blues de Barcelona o, entre altres tasques, a dirigir i presentar el programa 'La Hora del Blues'.


Víctor Puertas Amb menys de 30 anys aquest home té per davant una carrera que pot ser destacada. A hores d’ara ja ha actuat, entre altres, amb Big Mama, Amadeu Casas, Lluis Coloma i també als EEUU amb Sherwood Blues Band, The Nighthawks o el mateix Gary Primich. El seu web a MySpace recull bona informació d'aquest músic que també toca els teclats.



Victor Puertas va participar en el VII Festival de Blues de Barcelona del que us oferim el vídeo inferior.






Tota Argentí d’orígen i català d’adopció des de 2001, líder del grup Tota Blues, amb qui interpreta des de 1995 tant temes clàssics com composicions pròpies en castellà. Han publicat 7 àlbums, l’últim dels quals és “ Backdoor Strangers“, estrenat aquest 2009.

Tota, ha liderat les habituals jams de blues de la sala Monasterio de Barcelona i actualment ho fa a RockSound tots els diumenges. Participa en l’organització del 1er Concurs de Blues que es celebrerà el proper 2010 a Barcelona i el que a van de Blues dedicarem un espai.



Joan Pau Cumelles És segurament l’harmoniciste català més versàtil i de major producció discogràfica. Músic de blues, s’ha acostat sovint al bluegrass i al country, ha fet bandes sonores i ha treballat amb artistes com Manolo Garcia o Moncho.

Aquest professor d’harmònica ha col·laborat en vàries ocasions amb Lluis Coloma, Big Mama Montse, Miguel Talavera i Quico Pi de la Serra. També forma part de la banda elèctrica Mr. Hurricane Band i del grup acústic que lidera amb Lluis Gómez, amb qui presenten aquest desembre a Barcelona els disc 'Barcelona Bluegrass Band'.

Joan Pau Cumelles també ha actuat i gravat amb artistes internacionals com The Wild Tturkey Band, Alex Warner o la cantant de jazz Loti Lewis.



La llista d’harmonicístes catalans s’ha de completar amb noms com Little Jordi, actualment a la nova formació “One Time”, Maurici Morera "Little Comet" de "The Midnight Rockets", Lluís Souto, habitual en els The King Revelers, el veterà multi-instrumentiste Julio Lobos i, si em permeteu, el també veterà i en aquest cas mallorquí Victor Uris.


Fotografia Joan Pau Cumelles - Joan "linuxbcn"

Comparteix

2 comments:

bigmamamontse said...

Hola!
Acabo de descobrir aquest blog i m´ha agradat moltíssim!
Aprofito per fer un comentari i per felicitar-vos!
Endavant!!!
Salut i força al blues!
Big Mama

Unknown said...

Ostres, és moooolt gratificant el teu comentari Montse. Que la "dama del blues català" es passegi per 'van de Blues' és altament gratificant.

No deixeu de visitar el seu web http://www.bigmamamontse.com
i d'anar a algun dels seus concerts.


La història del blues és plena de detalls, anècdotes, imatges i moments que val la pena recordar.

The history of the blues is full of tails, anecdotes, images and moments that are worth to remember.