Google

24 September 2010

La importància dels American Folk Blues Festival


Els American Folk Blues Festival es van celebrar entre 1962 i 1972 a diferents ciutats europees cada any de forma ininterrompuda. En una segona etapa, els concerts es van reiniciar l’any 1980 fins 1985. Van ser uns festivals d’important transcendència pels músics afroamericans, permetent-los exportar la seva música i, alhora, per la influència que aquesta va tenir sobre el que es tocava al vell continent.

Amb els AFBF, una majoria de bluesmen nord-americans van venir a Europa, i amb ells aquest gènere centenari es va expandir de forma inexorable. El primer Festival, l’any 1962, va ser organitzat per Wilie Dixon i Memphis Slim. A més d’ells, aquell mateix any també hi van participar T-Bone Walker o John Lee Hooker, entre altres. Al llarg dels anys van actuar-hi noms tan coneguts com Big Joe Williams, Otis Spann, Howlin' Wolf, Hubert Sumlin, Big Mama Thornton, Budy Guy, Koko Taylor, Champion Jack Dupree, Carey Bell, Billy Brach i una llarguíssima llista de bluesmen i blueswomen que van recórrer Europa.

 
El que es va escoltar en aquells festivals està enregistrat en una amplia i molt recomanable discografia i 3 vídeos que recull part d’aquelles actuacions. Sense dubtar-ho, aquesta és una col•lecció imprescindible per qualsevol amant del blues.


Selecció de temes
American Folk Blues Festival's


Diuen que músics tan influents com Eric Clapton, Mick Jagger, Eric Burdon i Steve Winwood, van assistir als primer concerts a Londres. Potser si això és així, aquella experiència va ser decisiva perquè es convertissin en ambaixadors entre el públic europeu d’aquella música que havia crescut amb l’esclavitud i el racisme a que va estar sotmesa la població afroamericana als EEUU.

1 comment:

David said...

Sense aquests mítics concerts, sens dubte la música britànica de mitjan dels anys 60 (i, de fet, posterior) hauria estat molt per sota dels nivells que va assolir. Com bé dius ni Clapton, ni Peter Green, ni Winwood, ni Burdon, ni els Stones, ni John Mayall ni molts altres serien ningú sense el blues.


La història del blues és plena de detalls, anècdotes, imatges i moments que val la pena recordar.

The history of the blues is full of tails, anecdotes, images and moments that are worth to remember.