Google

13 de juliol 2011

Arthur "Big Boy" Crudup, el "papa" d'Elvis.

Sabíeu que la primera cançó que va gravar Elvis Presley ("That's All Right Mama") la va escriure Arthur "Big Boy" Crudup? Sabíeu que també és l'autor del conegut i versionat "Mean Old Frisco Blues"?

Si la setmana passada vam conèixer la "mama" de l'Elvis Presley (la gran Big Mama Thornton), avui coneixerem el seu "papa": l'Arthur "Big Boy" Crudup. Ell va ser l'autor de la primera cançó que va gravar l'Elvis ("Thats' All Right Mama") i, com va passar amb la Thornton i amb molts altres bluesmen, la fama (i els diners) la va aconseguir l'intèrpret blanc de la seva cançó.

En Crudup tenia habilitat per escriure bones cançons, i una altra de les cançons que es va fer famosa, i que va ser versionada per molts artistes, és "Mean Old Frisco Blues". Entre els bluesmen que l'han interpretat podem trobar Muddy Waters, Lightnin' Hopkins, B.B. King, Eric Clapton...

El que no "dominava" gaire el nostre protagonista és el tema de cobrar els "royalties" (o drets d'autor). Això li va passar a gran part dels primers bluesmen que van començar a gravar les seves cançons, però es veu que el cas d'Arthur Crudup va ser extrem, i gairebé no va veure un dòlar de les seves cançons!

La seva vida també es pot considerar la "típica" dels músics de blues d'aquella època. Va començar cantant gospel, va emigrar de Mississippi a Chicago, va acompanyar a bluesmen més coneguts (Sonny Boy Williamson i Elmore James), va treballar d'altres feines per guanyar-se la vida, va ser "redescobert" pels europeus els anys seixanta, i va morir pocs anys després. That's blues...

Gaudim del "That's All Right Mama" original:


I aquest és Arthur "Big Boy" Crudup, dos anys abans de morir:


La història del blues és plena de detalls, anècdotes, imatges i moments que val la pena recordar, i ho podeu fer a Retalls d'història del blues.
Publica un comentari a l'entrada


La història del blues és plena de detalls, anècdotes, imatges i moments que val la pena recordar.

The history of the blues is full of tails, anecdotes, images and moments that are worth to remember.