Google

27 July 2011

Doctor Ross, el metge que receptava blues.

Sabíeu que Isaiah Ross era conegut com Doctor Ross per la manera com portava les harmòniques? Sabíeu que era d'origen cherokee i que va arribar a guanyar un Grammy?

Abans d'entrar en detalls, potser la primera pregunta sobre el protagonista d'avui hauria de ser: coneixíeu en Doctor Ross? Aquest bluesman va aconseguir força fama i reconeixement en alguns moments de la seva carrera (principalment als anys 50), però posteriorment no s'ha mantingut entre els més recordats.

Tot i que el sobrenom de "Doctor" li van posar perquè portava les harmòniques en un maletí com el que portaven els metges de l'època, sí que va tenir certa relació amb la medicina. Com que era d'origen cherokee, tenia coneixements sobre la medicina dels seus avantpassats, i això li va servir per ser destinat a l'hospital militar quan va ser reclutat per l'exèrcit (el 1943).

El nostre protagonista va ser un dels primers bluesmen que va gravar per al mític segell Sun Records, i segurament també va ser un dels primers home-orquestra del blues. Doctor Ross tocava al mateix temps l'harmònica, la guitarra i la bateria, a més de cantar! Avui dia, tal com està el panorama del blues en directe al nostre país, hauria tingut molta feina!

Altres fets destacables d'en Doctor Ross és que va guanyar un Grammy el 1981, pel seu disc "Rare Blues", i que dues de les seves cançons més famoses dels anys 50, "Boogie Disease" i "Chicago Breakdown", es consideren precursores del rockabilly.

Per no "desentonar" amb la majoria de bluesmen de l'època, també va combinar el blues amb altres feines "convencionals" (va treballar a la General Motors), i també va ser "redescobert" pel públic blanc els anys 60. En el que va ser més "original" és en com va morir: de "vell" (als 67 anys) i sense cap mena d'addicció a l'alcohol... Tot i així, també podem dir That's blues...

Sempre que us trobeu malament podeu escoltar el Doctor Ross, perquè us "curi" amb el seu blues!


La història del blues és plena de detalls, anècdotes, imatges i moments que val la pena recordar, i ho podeu fer a Retalls d'història del blues.

No comments:


La història del blues és plena de detalls, anècdotes, imatges i moments que val la pena recordar.

The history of the blues is full of tails, anecdotes, images and moments that are worth to remember.