Google

10 August 2011

Albert King, el germà d'en B.B.

Sabíeu que el gran guitarrista Albert King NO era germà d'en B.B. King? Segurament... però sabíeu que era el propi Albert qui es presentava sovint com a germanastre del Rey del Blues?

El cas d'Albert King és el d'un gran bluesman que ha quedat una mica a l'ombra de l'indiscutible King del blues: B.B. King. I el més curiòs és que ell mateix va contribuir a aquesta situació, quan va decidir canviar-se el seu cognom real (Nelson) pel del mític bluesman, i quan ell era el primer que moltes vegades es presentava com "el germanastre de B.B. King". Si a això hi afegim que a la seva guitarra li va posar el nom de Lucy... La devia presentar com "la germanastra de la Lucille"?

El gran (per talla i per talent) Albert va utilitzar el cognom de King per aprofitar la fama d'en B.B., però la veritat és que no li hauria fet cap falta perquè tenia nivell suficient per destacar per si mateix, com va acabar passant. Tot i així, potser ha quedat en un segon terme precisament per la seva "obsessió" amb el cognom King.


El nostre protagonista, que també era conegut com "The Velvet Bulldozer" (l'excavadora de vellut), es va contruir la seva primera guitarra: una cigar box, és a dir una guitarra feta amb una caixa de cigars! Anys més tard, quan la seva economia ja era millor es va comprar la famosa Lucy, una Gibson Flying V que acabaria fent furor entre els guitarristes heavies. Per cert, el nom de "The Velvet Bulldozer" no li venia per la seva talla (o potser també?), sinó pel fet de que durant un temps va conduir una excavadora per guanyar-se la vida.

Com ja és sabut, l'estil amb la guitarra d'Albert King ha influït en molts dels grans guitarristes que van venir després d'ell, com Eric Clapton, Albert Collins i Stevie Ray Vaughan. A Stevie el va captivar especialment i, a banda de compartir una manera de tocar la guitarra, els dos bluesmen tenen una altra cosa en comú: al començament de les seves carreres els dos van tocar la bateria! En el cas d'Albert King ho va fer acompanyant la banda de Jimmy Reed. Serà que molts dels grans guitarres de blues són bateries frustrats?

Albert King va ser el primer gran guitarrista de blues que va incorporar molts elements del soul al seu so, i també va ser el primer que va tocar amb una orquestra simfònica (St. Louis Symphony). A més ha deixat grans hits com "Born Under A Bad Sign" (tot i que no la va escriure ell, sinó Booker T Jones i William Bell), "Overall Junction", "I'll Play The Blues For You"...

La seva carrera va tenir molts alts i baixos i l'etapa final la va poder viure amb un retorn a la primera plana, gràcies en gran part a Gary Moore que el va convidar a participar en el seu mític álbum "Still Got The Blues". Però després de gravar un nou disc ("Red House", d'homenatge a Hendrix) i quan preparava una gira per Europa va morir d'un infart. That's blues...

Aquí podeu veure el Rey "tocant el blues per a vosaltres":


La història del blues és plena de detalls, anècdotes, imatges i moments que val la pena recordar, i ho podeu fer a Retalls d'història del blues.

No comments:


La història del blues és plena de detalls, anècdotes, imatges i moments que val la pena recordar.

The history of the blues is full of tails, anecdotes, images and moments that are worth to remember.