Google

14 September 2011

Jesse Fuller, tocant el baix amb el peus.

Sabíeu que Jesse Fuller és l'inventor d'un instrument anomenat fotdella? Sabíeu que és l'autor del conegut tema "San Francisco Bay Blues"? Per cert, què és el fotdella? Tot seguit la solució...

Jesse Fuller és un dels homes orquestra més especials del món del blues, sobretot pel fet de que va inventar la manera de tocar el baix... amb els peus!

Com molts dels altres homes orquestra, en Fuller cantava i tocava l’harmònica, la guitarra i la percusió, però ell trobava a faltar l’acompanyament del baix. La solució li va venir, segons deia ell mateix, mentre dormia, en forma d’un nou instrument que la seva dona va anomenar fotdella.

Però, què és exactament el fotdella? Doncs es tracta d’una espècie de contrabaix "tallat per la meitat", de 6 cordes, i amb un sistema de pedals per poder tocar cada corda amb els peus. Realment enginyós, això és fer servir el cap per tocar amb els peus!


I d’on va treure el nom la seva dona? Doncs tot comença amb l’expressió killer-diller, que en anglès vol dir extremadament bo, i la dona d’en Fuller ho va adaptar a foot-diller per expresar que era una "cosa" molt especial que es tocava amb el peu. Finalment, va acabar amb la forma abreujada de fotdella. Els americans sempre tan pràctics...

A banda del fotdella (que sembla que no va triomfar gaire a nivell "comercial") l’altre "invent" de Jesse Fuller és la cançó "San Francisco Bay Blues". La va gravar el 1955, però no va tenir èxit fins el 1964, quan el trio folk Peter, Paul & Mary en va fer una versió que va arribar al número 1 de les llistes. Després molts altres artistes també la van versionar (entre ells Eric Clapton al seu famós "Unplugged"), i Jesse Fuller va tenir el reconeixement que es mereixia, això sí amb més de 60 anys! Més val tard que mai...

Un altre faceta poc coneguda de la vida del nostre protagonista, és l’etapa que va fer d’extra a diverses pel·lícules de Hollywood, sent la més important "The Thief Of Bagdad" (El Lladre de Bagdad) amb Douglas Fairbank, conegut actor d’aquell temps.

La resta de la seva vida té bastant dels elements típics dels bluesmen: de petit la seva mare el va deixar a càrrec d’uns familiars que no el van tractar gaire bé, va treballar a una pedrera, als ferrocarrils, enllustrant sabates, de soldador de vaixells (a la 2a Guerra Mundial)... Quan va acabar la guerra, i després de no trobar cap feina, va ser quan es va plantejar viure de la música, amb més de 50 anys! That’s blues...

Tot seguit podeu veure Jesse Fuller en acció, amb els seus 2 "invents": el fotdella i el "San Francisco Bay Blues". Simplement... genial!




Per cert, la foto d’aquest article és d’en Roger Marschutz.

La història del blues és plena de detalls, anècdotes, imatges i moments que val la pena recordar, i ho podeu fer a Retalls d'història del blues.

No comments:


La història del blues és plena de detalls, anècdotes, imatges i moments que val la pena recordar.

The history of the blues is full of tails, anecdotes, images and moments that are worth to remember.