Google

13 October 2011

George "Mojo" Buford, l'etern suplent de la Muddy Waters Band.

Sabíeu que "Mojo" Buford va tocar en 4 etapes a la Muddy Waters Blues Band? Sabíeu que les 4 vegades va entrar a la banda per substiuir l'harmonicista "titular" d'aquell moment? Sabíeu d'on li ve el sobrenom de "Mojo"?

L'harmonicista George "Mojo" Buford és notícia aquests dies perquè el passat dia 11 d'octubre va morir als 81 anys, després d'estar hospitalitzat des del juny a causa d'una embòlia. Un altre bluesman històric que ens deixa!

En "Mojo" Buford és conegut principalment perquè var formar part de la millor banda de blues de la història, la Muddy Waters Blues Band, fet que es va produir en 4 etapes diferents però amb un denominador comú: sempre va entrar a la banda per substituir l'harmonicista "titular" del moment.

Segons explica Gérard Herzhaft en la seva sensacional obra, "La gran enciclopedia del blues", en "Mojo" presumia d'haver estat l'"harmonicista preferit" de Muddy Waters, però els seus companys afegien irònicament que això només passava "quan els altres no estaven disponibles".... I els fets semblen donar la raó a les dues parts, perquè és veritat que en Muddy Waters va comptar amb Buford durant 4 etapes, però també és cert que sempre el va cridar com a substitut de l'"estrella" que deixava la banda.


La veritat és que no és fàcil definir exactament els periodes (sobretot els primers) que "Mojo" Buford va formart part de la banda de Muddy Waters, perquè hi ha versions diferents. Segons la Wikipèdia, el nostre protagonista hauria començat les "suplències" el 1959 substituint Little Walter, després el 1967 substituint James Cotton i l'última a mitjans dels 70, quan va marxar Jerry Portnoy. Però, si tenim en compte que Little Walter va marxar de la banda el 1952 (tot i que més tard va tornar a gravar amb ells) i que a James Cotton el va substituir George "Harmonica" Smith, sembla que per aquí no anem bé... A més, no sempre coincidia l'harmonicista que estava tocant en directe amb el que gravava a l'estudi. Tot un trencaclosques per als historiadors!

Molt més creïble i detallada sembla la informació de Robert Eagle i Scott Dirks (a la web de Glenn Weiser). Segons això tenim que "Mojo" Buford va entrar a la banda de Waters el 1962, quan va marxar James Cotton, després hi va tornar el 1967 quan George "Harmonica" Smith va deixar la banda, el 1972 va substituir Paul Oscher, i l'última etapa comença el 1980, quan Jerry Portnoy se'n va anar per formar la Legendary Blues Band, i ja s'hi va quedar fins a la mort del "jefe".

En resum, queda clar que Waters confiava força en Buford... però com a suplent! De fet, ja va començar amb aquest paper quan tocava a la seva primera banda, els Savage Boys, que era coneguda com la Muddy Waters Jr. Band perquè substituia l'"original" quan estava de gira. Realment estava predestinat a ser "segon plat"!

Un altre fet relacionat amb les substitucions, és que va ser en "Mojo" qui va recomanar Bob Margolin perquè entrés a la banda de Muddy Waters per agafar el relleu de Sammy Lawhorn, el 1973. Tot un detall d'un expert en el "tema"!

I el sobrenom de "Mojo"? Doncs també està relacionat amb el "pare" del blues de Chicago. Després de la seva primera estada a la banda d'en Waters, en Buford se'n va anar a Minneapolis i als seus concerts el públic sempre li demanava que fes la seva versió del clàssic "Got My Mojo Working". Es pot dir que va quedar "encasellat" en aquest "paper"! That's blues...

Tot seguit podeu veure George "Mojo" Buford, amb la Muddy Waters Blues Band, tocant... el "Mojo"! No podia ser d'una altra manera...




La història del blues és plena de detalls, anècdotes, imatges i moments que val la pena recordar, i ho podeu fer a Retalls d'història del blues.

No comments:


La història del blues és plena de detalls, anècdotes, imatges i moments que val la pena recordar.

The history of the blues is full of tails, anecdotes, images and moments that are worth to remember.