Google

24 November 2011

B.B. King & Jimi Hendrix, dos reis junts a l'escenari.

Sabíeu que B.B. King i Jimi Hendrix van tocar junts en uns quants concerts? Sabíeu que un d'aquests concerts està enregistrat? I sabeu quina banda els acompanyava?

Que B.B. King i Jimi Hendrix són 2 dels millors guitarristes de la història, no és cap novetat. Cadascun amb el seu estil, han contribuït a definir el so de la guitarra elèctrica tal com la coneixem ara, i són una referència per a la majoria de guitarristes. El que potser no és tan conegut és el fet de que van arribar a tocar junts en diverses ocasions, i que existeix una gravació d'un d'aquests concerts!

Aquestes trobades a dalt de l'escenari es van produir l'any 1968, quan B.B. King tenia 43 anys i Hendrix 26, i la primera va ser a Virginia Beach (costa est dels EE.UU.), la nit del 4 d'abril, en un concert benèfic. Com era previsible el concert va ser espectacular, i va acabar amb els dos guitarristes entre el públic... passant la gorra per recollir diners per a la causa! Per cert, aquella mateixa nit van assassinar Martin Luther King. Contrastos cruels de la vida...



Després d'aquest primer concert n'hi van haver alguns més el mateix any, i una d'aquestes actuacions va quedar enregistrada, la que van fer uns dies més tard (el 9 o el 15 d'abril, segons les fons) al Generation Club de New York. La gravació és un bootleg, (gravació "pirata" o no autoritzada), amb l'encertat títol "The King's Jam" doncs gairebé totes les cançons del disc són jams, amb els 2 reis de la guitarra com a protagonistes. I els 2 músics estaven acompanyats per una banda de luxe, The Paul Butterfield Blues Band! Això sí que és que et tractin com un rei...

Aquest bootleg no és fàcil d'aconseguir (a internet el podeu trobar en mp3), però sempre podeu aconseguir qualsevol dels molts discos de B.B. King o qualsevol dels discos de Jimi Hendrix.

En Hendrix sempre deia que B.B. King era una de les seves principals influències i, segons explica el "marit de Lucille" en una entrevista, en aquelles trobades van intercanviar consells i trucs de la guitarra. En la mateixa entrevista B.B. King diu que Jimi Hendrix li va semblar un noi tranquil, tímid i educat. Per cert, aquell mateix any de 1968, uns mesos abans de coincidir en aquests concerts, Hendrix va ser arrestat a Estocolm després d'haver destrossat l'habitació d'un hotel, sota els efectes de les drogues i l'alcohol. Sort que era tranquil, tímid...

D'aquests concerts no hi ha cap filmació, però podem veure els 2 genis per separat en els següents videos. També podeu escoltar una de les cançons de "The King's Jam": "It's My Own Fault".






2 comments:

Òscar Roig i Carrera said...

Ho desconeixia completament i m'ha semblat molt interessant. Tots dos m'agraden molt, i Butterfield era una bona companyia. Moltes gràcies i endavant amb el blues!

Lluís Souto said...

Gràcies a tu per llegir-lo i pel comentari!

Que el blues t'acompanyi!


La història del blues és plena de detalls, anècdotes, imatges i moments que val la pena recordar.

The history of the blues is full of tails, anecdotes, images and moments that are worth to remember.