Google

03 November 2011

Reverend Gary Davis, predicant el blues a les fosques.

Sabíeu que Reverend Gary Davis va ser un dels grans guitarristes americans de tots els temps? Sabíeu que va ser un dels mestres de la tècnica del fingerpicking? Sabíeu que també va ser predicador? I com predicava a les fosques?


En Reverend Gary Davis estava predestinat a passar a l'història del blues, doncs tenia un talent innat per a la música (als 7 anys ja tocava l'harmònica, el banjo i la guitarra), i va nèixer a Carolina del Sud, una de les zones dels Estats Units on va nèixer un nou estil de blues, el Piedmont, del que en Davis va ser protagonista principal (al costat de Blind Blake i Blind Boy Fuller).

Una de les característiques principals del Piedmont blues és la tècnica que s'utilitza a la guitarra, coneguda amb el nom de fingerpicking, que consisteix en tocar a la vegada el ritme i la melodia, utilitzant el dit polze per tocar les cordes greus i els altres dits per tocar les cordes agudes de la guitarra. El Reverend Gary Davis va ser un mestre d'aquesta tècnica en sentit literal: a més de dominar-la perfectament es va dedicar a ensenyar-la a molts altres guitarristes, alguns dels quals van ser molt importants posteriorment, com Stefan Grossman o Bob Brozman, per exemple.

Per cert, si voleu gaudir d'aquest estil de blues, us podeu emportar el mestre a casa! Per sort, és fàcil trobar alguns dels grans discos del Reverend Gary Davis!


Un altre aspecte destacat del nostre personatge és que es va convertir al cristianisme, en bona mesura per un fet desgraciat, i va ser ordenat pastor de l'església baptista a l'edat de 41 anys. Això va influir en la seva música perquè, tot i que sempre havia combinat el gospel amb el blues, a partir d'aquell moment va deixar el blues de banda, i es va centrar en la seva faceta de predicador, cosa que feia pels carrers acompanyat de la seva guitarra. Sembla ser que els seus sermons cantants eran força enginyosos i humorístics, i els interpretava com si fossin blues (ell en deia "holy blues") amb força èxit. És el que passa quan la teva parròquia la tens al carrer i no còmodament asseguda a l'església: o t'espaviles en "vendre el producte" o et quedes sol!

Arribats a aquest punt, segurament us preguntareu si això de que "predicava a les fosques" es refereix a que sortia de nit a tocar pels carrers, però la resposta és... no! Resulta que Reverend Gary Davis va nèixer parcialment cec, i de petit va acabar de perdre la vista (en una baralla, segons diu Gérard Herzhaft a "La gran enciclopedia del blues"), i aquest és el fet desgraciat que el va portar a buscar empara en la religió. A causa de la seva ceguesa també era conegut com Blind Gary Davis, curiosament com els seus companys Blind Blake i Blind Boy Fuller. Estranya coincidència, tindria res a veure amb l'alcohol? En qualsevol cas, ho tenien tot en contra en aquella època: cecs, negres i bluesmen! That's blues...

Aquest és Reverend Gary Davis al programa de Pete Seeger (un altre dels grans músics americans). Atenció a la cara de "flipats" amb que Seeger i companyia es miren com toca el Reverend! Els està donant un bon "sermó"!




La història del blues és plena de detalls, anècdotes, imatges i moments que val la pena recordar, i ho podeu fer a Retalls d'història del blues.

2 comments:

fnogues said...

Molt gran.

Lluís Souto said...

Potser l'article m'ha quedat un pèl llarg, oi? Ha, ha!

Sí, en Gary Davis era un crack! I ho va fer tot sent cec... acollonant! Com molts altres bluesmen.

Gràcies pel comentari, Ferran!


La història del blues és plena de detalls, anècdotes, imatges i moments que val la pena recordar.

The history of the blues is full of tails, anecdotes, images and moments that are worth to remember.