Google

22 December 2011

Charlie Patton, blues i circ al Delta del Mississippi.

Sabíeu que Charlie Patton és un dels bluesmen més importants de la història? Sabíeu que està considerat el pare del Delta Blues? Sabíeu que era un gran showman?

En Charlie Patton (el seu nom també apareix escrit sovint com Charley) és un dels músics clau en la història del blues, no només per la seva qualitat, sinó perquè és el "pare" del blues del Delta, un dels estils de blues més importants, i també per la influència que va exercir en altres bluesmen, sovint més recordats i coneguts que ell mateix. Segur que tots coneixeu Howlin' Wolf, Muddy Waters, Willie Dixon i Robert Johnson... doncs bé, tots ells són "fills" del gran Charlie Patton!

El seu estil amb la guitarra, tocant-la sovint de manera percutiva i també amb l'slide, va posar els fonaments del blues que es feia a la zona del Delta del Mississippi, i que s'anomenaria més tard... Delta Blues (lògic, no?). També va marcar "tendència" amb les lletres de les seves cançons, perquè va ampliar la temàtica habitual de l'època, que eren les històries sobre les relacions entre homes i dones, i va parlar de la moralitat, la mort, notícies del moment... Podríem dir que era un cronista de l'època.


Però Charlie Patton no només va definir un estil de blues, sinó que representava el "prototip" de bluesman: bevia i fumava molt, va tenir moltes dones (diuen que unes 8!), va ser a la presó com a mínim una vegada, viatjava molt i es quedava poc temps a un mateix lloc, era supersticiós, cregut i sovint agressiu... Tot un "angelet"! Sort que avui dia no és necessari complir tot això per tocar blues...

Un altre aspecte en el que Patton va destacar és en el seu domini de l'espectacle. Era un autèntic showman, capaç de tocar la guitarra entre els genolls, darrere de l'esquena o rebolcant-se per terra, i fins i tot podia llançar-la a l'aire i recollir-la trobant el mateix acord ràpidament! Devia ser espectacular! És clar que, com passa en aquests casos, les opinions sempre estan dividides i hi havia gent (encara ara) que el considerava més un pallasso que un bluesman. That's blues... El circ del blues!

A continuació podeu escoltar (veure no, perquè a la seva època encara no hi havia YouTube) en Charlie Patton, cantant un dels seus grans èxits "Pony Blues". De fons, el típic soroll de "fregit" de les gravacions d'aquella època (és el que té gravar mentre et fas el dinar).

Per cert, si us voleu emportar a casa el pare del Delta Blues, els nostres amics d'Amazon tenen una bona selecció dels seus discos.




No comments:


La història del blues és plena de detalls, anècdotes, imatges i moments que val la pena recordar.

The history of the blues is full of tails, anecdotes, images and moments that are worth to remember.