Google

01 December 2011

Robert Johnson no ha mort, i ara es diu Keb' Mo'.

Sabíeu que Keb' Mo' és la "reencarnació" del mític Robert Johnson? Voleu saber com es va produir aquest "miracle"?

Aquest any es celebra el centenari del naixement de Robert Johnson, un dels grans bluesmen de la història i, sens dubte, el més mític i misteriós de tots. La famosa llegenda del seu pacte amb el diable a una cruïlla de camins (el crossroads), on li va vendre la seva ànima a canvi de ser un geni amb la guitarra, continua fascinant a tothom, i el fet de morir jove (amb només 27 anys) i enverinat va contribuir a augmentar el misteri que l'envolta.

Però, va morir de veritat? Podria ser que en aquell contracte diabòlic hi hagués una clàusula per continuar vivint després de l'enverinament? Doncs això segurament no ho sabrem mai. El que sí sabem és que Columbia Records va aconseguir el "miracle" de la "reencarnació" de Robert Johnson en la figura de Keb' Mo'.

Recomanem Amazon.es per comprar o regalar música, llibres i tecnologia

A principis dels 90, Columbia va fer una reedició completa de tota l'obra de Robert Johnson i va ser un gran èxit de vendes. La seva figura va adquirir una gran popularitat i es va generar una autèntica passió per conèixer la seva música i la seva vida. Per aprofitar l'ocasió, i treure tot el partit possible de l'operació, Columbia necessitava poder fer "concerts" del mític bluesman i van contractar un actor de teatre que es deia Kevin Moore i que s'assemblava físicament a Johnson. Van encarregar a Stefan Grossman i Bob Brozman que li ensenyessin a tocar la guitarra nota per nota com Robert Johnson, i el van presentar com un bluesman tradicional amb el nom de... Keb' Mo'.

Així doncs, van ser els diners i els interessos de les discogràfiques els que van aconseguir que Robert Johnson tornés als escenaris. Ben mirat, potser sí que era part del contracte que va firmar amb el diable...

Aquest és Keb' Mo' fent un clàssic de Robert Johnson, "Kind Hearted Woman Blues":



Per cert, la foto d'aquest article és del disc "Just Like You" de Keb' Mo', que va ser molt premiat als EE.UU. Però... esteu segurs que el del la foto és ell i no Johnson?

Si voleu continuar investigant el "cas Johnson", a Amazon podeu trobar discos del Johnson original i del Johnson reencarnat per comparar...

1 comment:

Unknown said...

Sempre m'ha agradat Keb' Mo' que, per cert, és el diminutiu de Kebin Moore. Ara ja entenc quin secret tenia amagat :-)


La història del blues és plena de detalls, anècdotes, imatges i moments que val la pena recordar.

The history of the blues is full of tails, anecdotes, images and moments that are worth to remember.