Google

23 February 2012

Blind Lemon Jefferson, el misteriós pare del Texas Blues.

Sabíeu que Blind Lemon Jefferson és un dels grans del blues? Sabíeu que ha influït en molts artistes de blues i rock? Sabíeu que la seva vida està envoltada de misteri?


El texà Blind Lemon Jefferson és un bluesman tan important en la història del blues com ho és Robert Johnson, o potser més, si tenim en compte que en Jefferson va ser una de les referències d'en Johnson. Els dos també comparteixen el fet d'haver tingut una vida curta i envoltada de misteri, cosa que va contribuir a l'aparició més d'una llegenda sobre ells.

Amb Blind Lemon, d'entrada, ja no se sap la seva data de naixement exacta (el marge va des de 1893 a 1897). Tampoc se saben gaires detalls sobre la seva ceguesa (si va ser de naixement, si era cec totalment). Fins i tot la seva mort no té una única versió. Això ha provocat l'aparició de diferents històries per explicar cada un d'aquests interrogants.


Sobre la ceguesa d'en Jefferson se sap que havia contractat diferents pigalls, o guies, entre ells alguns músics que després també van ser mítics, com Leadbelly o T-Bone Walker. Però també es diu que anava armat i que havia participat en algun tiroteig... Sembla que en comptes de "donar pals de cec" donava "trets de cec"! Doble perill!

Sobre la seva mort, la cosa encara encara és complica més i hi ha versions per a tots els gustos. Uns diuen que va morir enverinat per un marit gelós, d'altres que el van matar quan l'intentaven robar, i també es diu que va morir d'un atac de cor després de ser atacat per un gos. La versió que té més adeptes és que va morir de fred quan es va perdre durant una tempesta de neu, tot i que alguns ho barregen tot i diuen que va morir d'un atac de cor enmig d'una tempesta de neu... El que és segur és que el pobre home va morir!

On no hi ha cap dubte és en la seva importància dins de la història del blues. Per començar, se'l considera el "pare del Texas Blues", perquè les seves cançons van definir els cànons d'aquest estil de blues. La seva música també va influir a molts bluesmen posteriors, gent tan important com Robert Johnson, Son House, T-Bone Walker, B.B. King... Algunes de les seves cançons es van convertir en clàssics (per exemple "See That My Grave Is Kept Clean" i "Match Box Blues") que després han versionat molts artistes de rock com Bob Dylan, Carl Perkins o els mateixos Beatles.

Dues dades més de la seva importància i del seu èxit. Va gravar per al segell Paramount, el més important de la seva època, i durant la seva carrera, de només 3 anys (1926 a 1929), va gravar unes 100 cançons! D'altra banda, va ser un dels primers homes en tenir èxit com a cantant de blues, en uns anys on les que tallaven el bacallà eren les dones, com Bessie Smith o Ma Rainey. Encara que ara sembli difícil de creure, el blues gravat va començar amb les dones com a protagonistes principals! That's blues...

Així sona "Black Snake Moan", un altre del seus grans èxits i una cançó que segurament té doble sentit. Per cert, va ser la inspiració d'una pel·lícula del mateix nom, amb Samuel L. Jackson i Christina Ricci, estrenada el 2006. Veient la peli, el doble sentit queda més clar...




Fonts: Wikipèdia, "La gran enciclopedia del blues" (Gérard Herzhaft) i "Blues" (Anki Toner).

No comments:


La història del blues és plena de detalls, anècdotes, imatges i moments que val la pena recordar.

The history of the blues is full of tails, anecdotes, images and moments that are worth to remember.