Google

29 March 2012

Louis Myers, Òscar al millor bluesman secundari.

Sabíeu que Louis Myers és un músic fonamental en la història del blues de Chicago? Sabíeu que potser ell va ser l'autor de "Juke", el gran èxit de Little Walter?

Si el blues tingués els seus premis Òscar, com el cinema, en Louis Myers hauria guanyat més d'una vegada l'"Òscar al millor bluesman secundari". I és que aquest cantant, guitarrista i harmonicista és un dels més grans músics d'acompanyament (en anglès sideman) que ha tingut el blues de Chicago.



Per començar, ell va ser un dels fundadors (en 1950) de la mítica banda The Aces, juntament amb el seu germà Dave a la guitarra i amb el gran harmonicista Junior Wells (poc després s'hi va afegir Fred Below a la bateria). En els 2 anys que va durar la banda amb aquesta formació ja en va tenir prou per posar alguns dels fonaments del blues de Chicago, però el 1952 es va produir un fet clau. Little Walter va deixar la banda de Muddy Waters i el va substituir Junior Wells, i llavors Little Walter va passar a formar part de The Aces. Un "canvi de cromos" que ho va revolucionar tot!

Acompanyant en Little Walter, Louis Myers i la resta de The Aces van participar en una de les millors etapes creatives del mestre de l'harmònica, i també van tenir la seva part de "culpa" en l'èxit de cançons mítiques com "Mean Old World", "Sad Hours", "Off The Wall"... Per cert, la raó de que en Walter deixés la banda de Muddy Waters va ser que volia fer la seva carrera en solitari, després del gran èxit que va tenir amb "Juke", el primer (i únic) instrumental d'harmònica que va ser número 1 a la llista del Billboard. És evident que Little Walter va ser el primer que la va gravar (12 de maig de 1952 amb Checker, subsegell de Chess), però l'autor de la cançó podria ser... Louis Myers! Sembla ser que la va composar quan tenia a Junior Wells a la banda, i que aquest va ser el primer que la va tocar en directe, però això no ho sabrem mai. Ja ho diuen que les paraules se les emporta el vent... i les cançons no gravades també!

Louis Myers és recordat sobretot per el seu treball amb la guitarra, que és el que tocava normalment amb The Aces, i també amb d'altres grans bluesmen que va acompanyar més endavant, com Otis Rush, Muddy Waters, Bo Diddley, Charlie Musselwhite... Però, a més, també era un gran cantant i harmonicista (escolteu això!). Segons explica Gérard Herzhaft a "La gran enciclopedia del blues", quan Little Walter estava amb The Aces més d'una vegada es posava tan borratxo que no podia ni tocar, i llavors el bo d'en Louis el substituia i es feia passar per ell. També hauria pogut guanyar l'"Òscar al millor actor/bluesman especialista"!

Repassant la seva vida, queda clar que Louis Myers estava predestinat a fer blues. Va nèixer al Mississippi (1929), i el seu pare era bluesman i li va ensenyar a tocar la guitarra i l'harmònica. Als 10 anys va a començar a tocar amb el seu pare i amb el seu germà gran, i ell mateix va ensenyar el blues al seu germà petit, el també gran guitarrista Dave Myers. El 1949 va emigrar a Chicago amb el seu germà Dave, i allà va començar a tocar la guitarra elèctrica. I, com diu la cançó, ell va estar living with the blues fins a l'últim moment, doncs quan estava gravant el seu disc "Tell My Story Movin'" (1991) va tenir un vessament cerebral. Tot i això, en Louis va aconseguir acabar el disc, només tocant l'harmònica, però ja no es va recuperar totalment i el 1994 va morir. That's blues...

Tot seguit podeu veure la formació base de The Aces (Louis Myers, Dave Myers i Fred Below), quan es van tornar a reunir els anys 70. Aquí és de les poques vegades on Louis Myers agafa el paper de protagonista... i també podria haver guanyat un Òscar!





 
Fonts: AllMusic, La gran enciclopedia del blues (de Gèrard Herzhaft).

No comments:


La història del blues és plena de detalls, anècdotes, imatges i moments que val la pena recordar.

The history of the blues is full of tails, anecdotes, images and moments that are worth to remember.