Google

01 March 2012

Paul Butterfield, el Messies del blues blanc.

Sabíeu que Paul Butterfield va jugar un paper molt important en la expansió del blues? Sabíeu que Little Walter va ser el seu professor d'harmònica?

Paul Butterfield és el primer harmonicista blanc (juntament amb Charlie Musselwhite) que es va fer un lloc entre els grans bluesmen, tots negres fins aleshores. La seva importància en la història del blues va més enllà del domini del seu instrument, i té a veure amb la seva contribució a l'expansió del blues entre el públic blanc, fet clau per a la supervivència d'aquesta música.

Abans de la seva aparició, els músics blancs tractaven el blues amb massa respecte, en el sentit de que tenien por de semblar poc "autèntics" perquè era una música que no els era "pròpia", i per això es limitaven a reproduir-la de la manera més fidel possible a l'original. Butterfield va obrir el camí a que els blancs es "fessin seu" el blues, i que s'atrevissin a aportar-hi el seu propi estil. A més, també va apropar el blues de Chicago al públic blanc, que fins a aquell moment considerava que l'únic blues "autèntic" era el del Delta. Va ser com el "Messies": va guiar els blancs cap al paradís del blues!





Paul Butterfield va nèixer a Chicago (1942) i, mentre era a la universitat, va ser dels primers blancs de la ciutat que anava sovint als clubs de blues dels guetos negres. Allà va fer amistat amb molts bluesmen mítics, com Muddy Waters, James Cotton, Howlin' Wolf, Otis Rush i Little Walter. Per cert, segons explica Gérard Herzhaft a "La gran enciclopèdia del blues", en Walter va ser el seu professor d'harmònica. El seu "atreviment" va tenir premi, i dels grossos!

Els seus primers concerts també els va fer als clubs dels negres, al barri del South Side, i allà també va participar en moltes jams, que van arribar a fer-se famoses a tota la ciutat. Tot això, més el fet de que els americans van començar a "redescobrir" el blues gràcies a The Rolling Stones i altres músics britànics, va contribuir a l'èxit d'en Butterfield. Una prova demolidora d'aquest èxit: el primer disc que va gravar amb The Paul Butterfield Band, "Born In Chicago", va ser el primer disc de blues que va vendre més d'un milió de còpies! Ara aquestes xifres sonen a ciència ficció...

Altres moments estel·lars de la seva carrera són l'actuació al festival de Woodstock, i la participació en dos discos de Muddy Waters, "Fathers And Sons" i "The Woodstock Album". També ha quedat per a la posteritat la seva aparició a la mítica pel·lícula "The Last Waltz"... Però, lamentablement, moltes vegades l'èxit passa factura en el món de la música, i Paul Butterfield va pagar un preu molt alt. Va caure en la droga i en la beguda, i tot plegat el va portar a la mort, amb només 44 anys! That's blues...

Tot seguit podeu veure en Paul amb The Band, a "The Last Waltz". Pugeu el volum i gaudiu del so espectacular de la seva harmònica a "tot tren"! 





Fonts: Wikipèdia, "La gran enciclopedia del blues" (de Gérard Herzhaft), i www.allmusic.com.

No comments:


La història del blues és plena de detalls, anècdotes, imatges i moments que val la pena recordar.

The history of the blues is full of tails, anecdotes, images and moments that are worth to remember.