Google

12 January 2012

Memphis Slim, un bluesman amb Rolls-Royce.

Sabíeu que Memphis Slim va ser un dels primers bluesmen que va viure a Europa? Sabíeu que és l'autor del mític "Every Day I Have The Blues"?

Memphis Slim, a més de ser un gran pianista i compositor, està considerat el gran ambaixador del blues. Ell va ser un dels primers bluesmen que van venir a viure a Europa, i un dels que s'hi va quedar més temps (26 anys), i per això va ser un dels primers contactes que el públic europeu va tenir amb el blues en directe.

Abans d'establir la seva "ambaixada" a Europa, en concret a París, Memphis Slim va recòrrer el mateix camí que els seus col·legues musicals. Va nèixer i crèixer a Memphis, on va aprendre a tocar el piano i on va começar a actuar als barrelhouses, i amb 24 anys va marxar cap a Chicago (1939), on aquell mateix any ja va fer les primeres gravacions, amb el segell Okeh. Per cert, aquestes primeres cançons les va firmar amb el nom del seu pare, Peter Chatman (ell es deia John), per dedicar-li un petit homenatge, doncs l'home també era cantant i tocava el piano i la guitarra. Això és un fill com cal!


L'any següent (1940) va passar al segell Bluebird, i allà ja va començar a registrar les seves cançons amb el sobrenom de Memphis Slim, que es veu que li va possar el productor del segell, en Lester Melrose. El bo d'en Lester (un dels primers productors de blues), devia ser força irònic perquè en Memphis Slim no era gaire slim, sinó un home bastant corpulent...

Mentre va viure a Chicago, va acompanyar un temps a Big Bill Broonzy i també va formar la seva propia banda, The House Rockers, per on van passar grans músics com Matt Murphy (sí, el dels Blues Brothers). Amb ells va aconseguir el primer lloc a les llistes de rhythm'n'blues, amb la cançó "Messin' Around".

Però el que va canviar la seva vida definitivament va ser la primera visita a Europa, el 1960, quan va acompanyar en Willie Dixon a Londres. Després hi va tornar diverses vegades fins que es va quedar a viure a París, després d'actuar-hi amb l'American Folk Blues Festival (1962). En aquella època els bluesmen no estaven massa ben considerats al seu propi país, en canvi a Europa se'ls tractava gairebé com a estrelles, i en Memphis Slim ho va poder gaudir. Fins i tot (segons explica Anki Toner al seu llibre "Blues") es diu que anava als concerts amb Rolls-Royce! Aquí no podríem dir allò de that's blues...

Com hem vist, Memphis Slim és important perquè va contribuir a l'expansió del blues per Europa, però hi ha un altre fet pel que mereix ser recordat: ell és l'autor del mític "Every Day I Have The Blues"! Segurament, molta gent relaciona aquesta cançó amb B.B. King, que és un dels molts músics que l'ha versionat, però "el pare de la criatura" és Mr. Slim, les coses com són!

Si encara no heu vist ni escoltat aquest clàssic del blues, interpretat pel seu autor, aquí el teniu:



I si us voleu emportar a casa la seva música, els amics d'Amazon tenen una bona llista de discos de Memphis Slim.

No comments:


La història del blues és plena de detalls, anècdotes, imatges i moments que val la pena recordar.

The history of the blues is full of tails, anecdotes, images and moments that are worth to remember.